- Trajectòria i experiència
• A l’hora de recercar un/a artista faller/a, és recomanable optar per aquells/es que tinguen una trajectòria contrastada en el món faller. Això implica revisar treballs anteriors, reconeixements rebuts i la seua capacitat per complir amb els terminis i qualitat esperats.
• Si es decideix confiar en un/a artista novell/a, és important que aquest/a estiga avalat/da per un professional veterà. L’experiència d’un mestre faller o un artista consolidat pot ajudar a garantir que el treball final tinga la qualitat esperada.
- Formació, acreditació i professionalitat
• Sempre és millor contractar artistes fallers/es que estiguen titulats/des, acreditats/ des o agremiats/des, ja que això assegura una preparació tècnica i professional.
• Abans de formalitzar qualsevol contracte, cal verificar que l’artista estiga al corrent de les seues obligacions fiscals i no tinga deutes amb l’Estat. Un/a artista amb problemes legals o econòmics pot enfrontar-se a embargaments o sancions que podrien afectar el desenvolupament del seu treball.
• L’artista faller/a viu de les Falles, i per tal de fomentar la continuïtat de l’ofici, és important contractar professionals que estiguen donats d’alta d’autònom durant tot l’any. Això ajuda a preservar el sector i a evitar que es convertisca en un hobby complementari a un altre treball fix. Si es vol garantir el futur de l’ofici, cal recolzar aquells artistes que el tenen com a forma de vida, evitant l’intrusisme laboral.
- Condicions del taller
• És imprescindible que l’artista treballe en un espai que complisca amb la normativa vigent i que dispose de les llicències d’activitat corresponents. Això garanteix que el treball es realitza en un espai segur i legal.
• En cas d’accidents, si el taller no està en regla, les assegurances no es faran càrrec dels danys ocasionats, la qual cosa pot derivar en problemes greus per a la comissió i per a l’artista.
• Si un artista no té llicència ni paga impostos, evidentment podrà oferir més falla pel mateix preu. No obstant això, aquesta circumstància comporta uns riscos importants:
✗ Durant l’any, pot ser denunciat/da i veure’s obligat/da a tancar el taller, la qual cosa afectaria la construcció de la falla.
✗ En cas de catàstrofe (incendi, accident, etc.), l’assegurança podria no fer-se càrrec dels danys, generant un problema econòmic i legal greu.
• Amb les inspeccions de treball dels últims anys per temes de seguretat i riscos laborals, existeix un risc elevat que es comencen a fer inspeccions per avaluar les llicències d’activitat i es clausuren tallers que no complisquen la normativa (com ja ha ocorregut). Això pot afectar greument els/les artistes que treballen en condicions irregulars i posar en perill la viabilitat del seu treball.
• Per aquest motiu, recomanem als/a les companys/es que estan començant que es plantegen opcions de treball en espais legals, fent ús de tallers compartits o coworkings per garantir el compliment de la normativa i evitar problemes en el futur.
• En cas d’artistes que estan començant i encara no disposen de taller propi, cal intentar que compartisquen espai amb artistes que sí que tinguen tots els permisos en regla, garantint així uns mínims de seguretat.
- Claredat en el pressupost i col·laboració amb la comissió
• És fonamental tindre clar el cost real d’una falla. La societat funciona amb uns preus establerts, i si un/a artista ofereix molt més pel mateix preu, pot haver-hi alguna cosa que no quadra.
• Els esbossos poden ser molt atractius, però cal saber diferenciar entre una proposta realista i una que és simplement enganyosa.
• El preu de la falla no és el que la comissió paga. Cal tindre en compte que del pressupost acordat es descomptarà:
✔ El 10% d’IVA, que l’artista haurà d’abonar a Hisenda.
✔ Les retencions aplicables segons el règim fiscal de cada artista.
✔ Altres despeses com lloguer de taller, materials, assegurances, llum, transport, mà d’obra, etc.
• Per tal d’afavorir el bon desenvolupament de la falla, si la comissió pot, és interessant que garantisca:
✔ El transport o un lloc on guardar la falla en cas que siga necessari. Això pot ajudar a optimitzar costos i evitar problemes logístics d’última hora.
✔ Treballar colze a colze amb l’artista per a la realització de la cartelleria i el versat de la falla. Això permet que la comissió participe activament en l’explicació de la temàtica i fomenta l’ús de la nostra llengua.
✔ Aquesta col·laboració ajuda a perpetuar l’essència de la falla i a donar-li una coherència temàtica i lingüística que la fa més rica culturalment.
- Seguiment del treball
• Una vegada contractat/da l’artista, és essencial fer un seguiment del treball durant tot l’any. No es pot esperar al dia de la plantà per a descobrir que la falla no està acabada.
• Es recomana acordar visites periòdiques al taller per a veure l’evolució de la falla, fer suggeriments si cal i comprovar que es complixen els terminis acordats.
• Un bon seguiment evita sorpreses desagradables i permet una comunicació fluida entre la comissió i l’artista.
- Empatia i respecte pel treball de l’artista
• Portar un taller de falles és una tasca dura i complexa. L’artista faller/a treballa sota pressió i ha de gestionar molts aspectes a banda de l’escultura i la pintura, com la logística, la seguretat i les exigències de cada comissió.
• Apretar massa els/les artistes o exigir-los més del que és raonable només porta a tensions, retards i, en molts casos, un resultat pitjor.
• Mantindre una relació basada en la confiança i el respecte mutu sempre donarà millors resultats. Un/a artista motivat i ben tractat estarà més implicat en el projecte i donarà el millor de si mateix.
Conclusió
Seguint aquestes recomanacions, les comissions falleres poden garantir una col·laboració més fluida, transparent i satisfactòria amb els/les artistes fallers/es. Escollir un/a bon/a professional, respectar el seu treball i assegurar-se que tot es fa dins de la legalitat i la seguretat no només beneficia a la comissió, sinó que també contribueix a la continuïtat i dignificació del treball dels/de les artistes fallers/es.
Amb un bon plantejament i una relació de confiança, la Falla serà un èxit tant a nivell artístic com organitzatiu.
- Trayectoria y experiencia
• A la hora de buscar un/a artista fallero/a, es recomendable optar por aquellos/as que tengan una trayectoria contrastada en el mundo fallero. Esto implica revisar trabajos anteriores, reconocimientos recibidos y su capacidad para cumplir con los plazos y calidad esperados.
• Si se decide confiar en un/a artista novel, es importante que este/a esté avalado/da por un profesional veterano. La experiencia de un maestro fallero o un artista consolidado puede ayudar a garantizar que el trabajo final tenga la calidad esperada.
- Formación, acreditación y profesionalidad
• Siempre es mejor contratar artistas falleros/as que estén titulados/das, acreditados/das o agremiados/das, puesto que esto asegura una preparación técnica y profesional.
• Antes de formalizar cualquier contrato, hay que verificar que el artista esté al corriente de sus obligaciones fiscales y no tenga deudas con el Estado. Un/a artista con problemas legales o económicos puede enfrentarse a embargos o sanciones que podrían afectar el desarrollo de su trabajo.
• El/La artista fallero/a vive de las Fallas, y para fomentar la continuidad del oficio, es importante contratar profesionales que estén dados de alta de autónomo durante todo el año. Esto ayuda a preservar el sector y a evitar que se convierta en un hobby complementario a otro trabajo fijo. Si se quiere garantizar el futuro del oficio, hay que apoyar aquellos artistas que lo tienen como forma de vida, evitando el intrusismo laboral.
- Condiciones del taller
• Es imprescindible que el artista trabaje en un espacio que cumpla con la normativa vigente y que disponga de las licencias de actividad correspondientes. Esto garantiza que el trabajo se realiza en un espacio seguro y legal.
• En caso de accidentes, si el taller no está en regla, los seguros no se harán cargo de los daños ocasionados, lo cual puede derivar en problemas graves para la comisión y para el artista.
• Si un artista no tiene licencia ni paga impuestos, evidentemente podrá ofrecer más falla por el mismo precio. Sin embargo, esta circunstancia comporta unos riesgos importantes:
-Durante el año, puede ser denunciado/da y verse obligado/da a cerrar el taller, lo cual afectaría la construcción de la falla.
-En caso de catástrofe (incendio, accidente, etc.), el seguro podría no hacerse cargo de los daños, generando un problema económico y legal grave.
• Con las inspecciones de trabajo de los últimos años por temas de seguridad y riesgos laborales, existe un riesgo elevado que se empiezan a hacer inspecciones para evaluar las licencias de actividad y se clausuran talleres que no cumplan la normativa (como ya ha ocurrido). Esto puede afectar gravemente los/las artistas que trabajan en condiciones irregulares y poner en peligro la viabilidad de su trabajo.
• Por este motivo, recomendamos a los/las compañeros/as que están empezando que se plantean opciones de trabajo en espacios legales, en uso de talleres compartidos o coworkings para garantizar el cumplimiento de la normativa y evitar problemas en el futuro.
• En caso de artistas que están empezando y todavía no disponen de taller propio, hay que intentar que compartan espacio con artistas que sí que tengan todos los permisos en regla, garantizando así unos mínimos de seguridad.
- Claridad en el presupuesto y colaboración con la comisión
• Es fundamental tener claro el coste real de una falla. La sociedad funciona con unos precios establecidos, y si un/a artista ofrece mucho más por el mismo precio, puede haber algo que no cuadra.
• Los bocetos pueden ser muy atractivos, pero hay que saber diferenciar entre una propuesta realista y una que es simplemente engañosa.
• El precio de la falla no es el que la comisión paga. Hay que tener en cuenta que del presupuesto acordado se descontará:
✔ El 10% de IVA, que el artista tendrá que abonar a Hacienda.
✔ Las retenciones aplicables según el régimen fiscal de cada artista.
✔ Otros gastos como alquiler de taller, materiales, seguros, luz, transporte, mano de obra, etc.
• Para favorecer el buen desarrollo de la falla, si la comisión puede, es interesante que garantice:
✔ El transporte o un lugar donde guardar la falla en caso de que sea necesario. Esto puede ayudar a optimizar costes y evitar problemas logísticos de última hora.
✔ Trabajar codo a codo con el artista para la realización de la cartelería y el versado de la falla. Esto permite que la comisión participo activamente en la explicación de la temática y fomenta el uso de nuestra lengua.
✔ Esta colaboración ayuda a perpetuar la esencia de la falla y a darle una coherencia temática y lingüística que la hace más rica culturalmente.
- Seguimiento del trabajo
• Una vez contratado/da el artista, es esencial hacer un seguimiento del trabajo durante todo el año. No se puede esperar en el día de la plantà para descubrir que la falla no está acabada.
• Se recomienda acordar visitas periódicas al taller para ver la evolución de la falla, hacer sugerencias si hace falta y comprobar que se cumplen los plazos acordados.
• Un buen seguimiento evita sorpresas desagradables y permite una comunicación fluida entre la comisión y el artista.
- Empatía y respeto por el trabajo del artista
• Llevar un taller de fallas es una tarea dura y compleja. El artista fallero/a trabaja bajo presión y tiene que gestionar muchos aspectos además de la escultura y la pintura, como la logística, la seguridad y las exigencias de cada comisión.
• Apretar demasiado los/las artistas o exigirlos más del que es razonable solo lleva a tensiones, retrasos y, en muchos casos, un resultado peor.
• Mantener una relación basada en la confianza y el respeto mutuo siempre dará mejores resultados. Un/a artista motivado y muy tratado estará más implicado en el proyecto y dará el mejor de sí mismo.
Conclusión
Siguiendo estas recomendaciones, las comisiones falleras pueden garantizar una colaboración más fluida, transparente y satisfactoria con los/las artistas falleros/as. Escoger un/a buen/a profesional, respetar su trabajo y asegurarse que todo se hace dentro de la legalidad y la seguridad no solo beneficia a la comisión, sino que también contribuye a la continuidad y dignificación del trabajo de los/de las artistas falleros/as.
Con un buen planteamiento y una relación de confianza, la Falla será un éxito tanto a nivel artístico como organizativo.